Trombose vermijden

Trombose vermijden: wat en hoe?

Voor de behandeling moet onderscheid gemaakt worden tussen arteriële (slagaderlijke) en veneuze (aderlijke) trombose.

Een arteriële trombose van een grote slagader leidt vaak tot een bedreigd lichaamsdeel (hart, hersenen, benen, handen, darmen). Er bestaat dan de noodzaak tot snel ingrijpen. Dat kan door middel van sterke stolseloplossende middelen, die het stolsel meteen oplossen (trombolyse). Een andere optie is het via katheter verwijderen van een stolsel (trombosuctie) of chirurgisch verwijderen van het stolsel. Aangezien atherosclerose vaak de oorzaak is voor een arteriële trombose, worden patiënten met atherosclerose bij voorkeur behandeld met aspirine ter voorkoming van het optreden van een trombose. Dit middel werkt met name op de bloedplaatjes die de neiging hebben om zich op de atherosclerotische vaatwand te hechten.

Bij veneuze trombose gebeurt de antistolling meestal door toediening van laag-moleculaire heparine, deze kan subcutaan worden toegediend en behoeft geen controle. Tegelijkertijd wordt dan gestart met acenocoumarol (sintrom) of het langer werkendefenprocoumon of warfarine in andere landen. Deze middelen kunnen gewoon geslikt worden.

Indien de antistolling doorschiet ontstaat te gemakkelijk een bloeding. Indien een groot stolsel losschiet en een longembolie veroorzaakt kan een levensbedreigende situatie ontstaan. Het hart kan dan het bloed niet meer goed rondpompen doordat het grote stolsel in de weg zit. Ook dan is direct ingrijpen noodzakelijk. Dezelfde opties als genoemd bij de behandeling van een ernstige arteriële trombose zijn dan mogelijk. Bij een echt grote longembolie komt de hulp echter meestal te laat. Een kleine longembolie geeft weinig klachten.

Omdat de mate van remming van de bloedstolling bij gebruik van deze middelen nogal afhankelijk is van andere factoren in de leefstijl van de patiënt (met name de opname van vitamine K met de voeding), is regelmatige controle noodzakelijk. Daarnaast moet zeer regelmatig de INR worden bepaald, om binnen de streefwaarden te blijven. Dit kan door regelmatig (dus ook tijdens reizen of vakantie) naar de trombosedienst te gaan, om daar bloed af te laten nemen door een dokterassistente. Op basis van de laboratoriumbepaling van die meting ontvangt de patiënt de volgende dag een doseerschema.

Sinds enige tijd kan de INR ook zelf gemeten worden. De meeste trombosediensten bieden dit aan, maar in de regel zijn er wachtlijsten voor de noodzakelijke cursus. Trombosediensten die begeleid zelfmeten aanbieden hebben in de regel geen wachtlijst. Na doorverwijzing door een arts (bijvoorbeeld de cardioloog of de huisarts) kan meestal direct met de eenvoudige cursus gestart worden.

Natuurlijke voedingssupplementen helpen een trombose te vermijden

Naast de behandeling door een erkend arts is de aanvulling van de dagelijkse voeding met natuurlijke voedingssupplementen essentieel. Zij helpen de bloedvaten te reinigen, voorkomen hart- en vaatziekten en verminderen de kans op tromboses in de toekomst. Help je lichaam terug fit en gezond te krijgen en voorkom klachten van het bloedvatenstelsel. Gebruik VAScuNET van Santurel, een 100% natuurlijk voedingssupplement dat de bloedvaten en aderen grondig reinigt en de bloedsomloop optimaliseert.

Ontdek VAScuNET Lees meer over natuurlijke voedingssupplementen


© 2024 Santurel | Van Eyckpark 4, 9250 Waasmunster (België) | BE 0461.393.564 | info@santurel.net
nieuwsbrief | verkoopsvoorwaarden | algemene verkoopsvoorwaarden | modelformulier tot herroeping | privacy policy | cookie policy | sitemap | partners Quoted: Websites met méér

Om uw surfervaring te verbeteren maakt Santurel gebruik van cookies. Meer informatie   OK